Alerjik Nezlede Alerjenden Korunma Yöntemleri

Tükürük Bezi Tümörleri - Prof. Dr. Haluk Özkarakaş

Alerjik nezle genel olarak ard arda gelen hapşırmalar, burundan bol berrak akıntı olması, burunda kaşıntı hissi, gözlerde, yumuşak damak ve genizde kaşıntı hissi gibi semptomlarla karşımıza çıkar. Kronik nezle formlarından sık görülmekte olan bir türdür. Özellikle mevsim değişimleri ile ortaya çıkan, tüm yıl boyunca devam etmeyen alerjik nezle türü mevsimsel alerjik nezle (rinit) olarak bilinirken, tüm yıl boyunca devam eden (perenneal) rinit formu da bulunmaktadır. Mevsimsel alerjik nezleler çeşitli polenlere bağlı olmakta ve duyarlı olunan polenin ortamda bulunduğu dönemlerde özellikle semptomlar ortaya çıkmaktadır. Perenneal (tüm yıl boyunca devam eden) alerjik rinit durumunda ise ev tozu akarları ve havada asılı çeşitli mantarlar alerjik reaksiyonları uyarmaktadır.

Bu yazı ile alerjik nezleyi anlatmaktan çok, alerjik nezlesi veya alerjik polipli sinüzit hastalarının korunmaları konusunda bilinçlendirmek amacını gütmekteyim.

Hatırlanması Gereken Konular

  1. İnternetten alerjik olduğunuzu bildiğiniz polenlerin yaşadığınız bölgedeki ortaya çıkış dönmelerini öğreniniz.
  2. Polenlerin olduğu dönemlerde özellikle havanın serin ve yoğunlaşmış olduğu sabah saatlerinde mümkünse dışarı çıkmayınız. Yağmur yağdı ise havadaki polenleri yere indireceğinden dışarı çıkılabilir.
  3. Kamp alanları, çayır çimenlik alanlarda, özellikle de çimen biçildiği günlerde alanlardan uzak durunuz.
  4. Bu gibi alanlardan geçmek zorunda kaldıysanız dönüşünüzde banyo yaparak polenleri bedeninizden uzaklaştırmaya çalışınız.
  5. Aracınızın HEPA filtresinin verimliliğini kontrol ettiriniz ve klimalarınızı sık aralarla temizletiniz.
  6. Alerjik olmamakla beraber sigara dumanı inflamasyonu (yangıyı) artırma özelliğindedir. Uzak durmaya çalışınız. Boya, badana yapılan ortamlarda havalandırmayı ihmal etmeyiniz.
  7. Mutlaka dışarı çıkmak gerekiyorsa, polen mevsiminde burun girişi iç kısmına vazelin sürebilirsiniz. Alerjenleri kısmen tutacaktır.
  8. Alerji için yazılmış reçeteniz varsa düzenli ve doğru şekilde kullanmaya özen gösteriniz.